O le gaosiga o le koko a Sarawak o loʻo faʻaalia le agai i luga, fai mai le Malaysian Cocoa Board |Tupe

KOTA SAMARAHAN, Iuni 13 — O le gaosiga o le koko i Sarawak na fa'aalia le si'itia i luga i le tausaga talu ai ina ua fa'atupula'ia le fanua koko i le setete.

E tusa ai ma le saunoaga a le faatonu o le Koko a le Malaysian Cocoa Board (LKM) Haya Ramba, o le faateleina o le hectarak koko i vaega o Kuching ma Samarahan na fesoasoani i le agai i luga.

Haya, o ia foi o le LKM Kota Samarahan Research Center pule, na taʻu atu ia Bernama talu ai nei e faapea o le Matagaluega o Fuainumera Faamauina o loo faaalia ai le 6,800 hectares o faatoaga koko i Sarawak.

Fai mai a ia, e ui lava ua faʻaalia e Sarawak le faʻatupulaia o le gaosiga o fatu koko, o faʻamaumauga o loʻo faʻaalia e na o le 151 tone koko na gaosia e le setete i le tausaga talu ai.

Fai mai a ia, o le maualalo o le gaosiga ona o le leai o se toga koko tetele i le setete ma e faalagolago lava i faatoaga laiti.

Na taʻua e Haya o le alamanuia koko i Sarawak e iai le avanoa e atiaʻe atili ai ma agai i ai, na ia fai mai o le LKM o loʻo faia se laʻasaga malosi e ala i le faʻatulagaina o le Sarawak Cocoa Cluster e faʻaleleia ai le alamanuia koko i le setete, ma faʻaopoopo mai o le fuifui e aofia ai le totoina ma le gaosiga o koko. o fatu koko i sukalati.

"O le atinaʻeina o le aufaipisinisi sukalati i Sarawak e matua faʻamalosia ma o le a faʻamalosia le polokalame i le faʻatauina o nisi masini e aʻoaʻoina ai le tele o tagata fai pisinisi oloa koko i Sarawak," o lana tala lea, ma faʻaopoopo mai e 14 tagata na faʻatautaia aʻoaʻoga talu mai le 2013.

Na ta'ua e Haya o le a latou fa'amalosia sui o lo'o galulue fa'atasi a le Koko Koko a Sarawak e su'e le kosi e gaosia poloka sukalati pe a mae'a le fausiaina o le Sarawak Cocoa Cluster Complex i LKM Kota Samarahan ia Oketopa o le tausaga nei.

Fai mai a ia, o le polokalame a le LKM mo le atina'eina o filifili koko o le a avea ma suiga o taaloga mo galuega i luga, ma faaopoopo atu o le polokalame o le a faʻaaogaina e faʻaaoga ai le 'faʻatoʻaga i le laulau' poʻo le 'pi i sukalati' e faʻamalosia ai le atinaʻeina o gaioiga i lalo.

Na fa’amatala e Haya e fa’apea, o le polokalame o le a mafai ai ona si’itia le gaosiga o le koko, ma fa’ateleina ai tupe maua a le au fai koko.— Bernama

Chengdu LST Science And Technology Co., Ltd are professional chocolate making machine manufaacturer,all kinds of chocolate realted machine can be customized for customer,know more details,pls sent email to grace@lstchocolatemachine.com,Tell/WhatsApp/Wechat: 0086 18584819657.

Faʻafeiloaʻi e asiasi i la matou upega tafaʻilagi: www.lstchocolatemachine.com.


Taimi meli: Iul-03-2020