Breaking the mold: How Beyond Good gjenoppfinner sjokoladebransjen

Å bygge en sjokoladefabrikk har vært en del av Tim McCollums plan siden han grunnla Beyond Good, tidligere Madécasse, i 2008.
I seg selv er det ikke en lett prestasjon, men plasseringen av selskapets første toppmoderne produksjonsanlegg la til et nytt lag med vanskeligheter.Beyond Good etablerte butikk på Madagaskar, hvor den henter sjelden, fantastisk fruktig Criollo-kakao direkte fra bønder.
Selv om Afrika - spesielt Vest-Afrika - leverer 70 prosent av verdens kakao, produseres den "statistiske ekvivalenten til 0 prosent" av verdens sjokolade der, sier McCollum.Det er flere årsaker til det, alt fra mangel på infrastruktur, behovet for å sende og installere produksjonsutstyr, opplæring av ansatte og til slutt fordelingen av overskudd.
"De legger alle opp til at det er et veldig vanskelig forslag," sier McCollum.«Men å skape seriøs verdi krever å gjøre ting som ikke har blitt gjort før.Vi har null interesse for status quo.Under null."
Å bryte med normen, og spesielt den tradisjonelle sjokoladeforsyningskjeden, er kjernen i Beyond Goods oppdrag.McCollum, som dannet sin tilknytning til Madagaskar i løpet av en to-årig periode som frivillig i fredskorpset der, fikk en outsiders blikk på sjokoladeindustrien og områdene der den trengte hjelp.
De mest presserende problemene kakaoforsyningskjeden står overfor – bønders fattigdom, åpenhet i innkjøp, og i forlengelsen, barnearbeid, avskoging og klimaendringer – kan ikke løses med en ovenfra-og-ned-tilnærming, innså McCollum.
«Løsningene de kommer opp med fungerer i de fleste tilfeller ikke for menneskene helt i begynnelsen eller bunnen av leverandørkjeden, som er kakaobønderne.Vårt perspektiv var det stikk motsatte, sier han.
Selv om den globale COVID-19-pandemien har bremset fremdriften for nå, planlegger Beyond Good, bevæpnet med et nytt navn som er mer reflektert av målet, å utvide sin produksjon ved opprinnelse utenfor Madagaskar og inn i det kontinentale Øst-Afrika.
Gjennom årene har Beyond Good inngått samarbeid med kontraktsprodusenter på Madagaskar og i Italia for å produsere sine sjokoladeplater, men McCollum sier at det endelige målet er å produsere så mye som mulig på Madagaskar, og øke verdien av eksporten.
Ikke det at Madagaskars arvekakao ikke allerede er spesiell.Øy-nasjonen er ett av bare 10 land som eksporterer 100 prosent fin- og smakkakao, ifølge den internasjonale kakaoorganisasjonen.Fruktig og ikke bitter, den har toner av jordbær, bringebær og tranebær.
Etter syv år traff Beyond Good et produksjonstak med sin medprodusent på Madagaskar, noe som førte til at arbeidet med en ny fabrikk i Antananarivo, Madagaskars hovedstad, begynte i 2016. Byggingen ble avsluttet i slutten av 2018 og begynnelsen av 2019.
I fjor produserte anlegget halvparten av Beyond Goods totale produksjon - den italienske medprodusenten produserte den andre halvparten - men McCollum forventer at 75 prosent av sjokoladeproduktene deres blir laget på Madagaskar i år.
Fabrikken sysselsetter i dag 42 personer, mange av dem hadde aldri hatt en innendørs jobb eller smakt sjokolade før.Det har skapt en ganske læringskurve, sier McCollum, men å produsere sjokolade på Madagaskar knytter bønder og ansatte til hele prosessen.
Beyond Good bringer rutinemessig sine oppdrettspartnere - to kooperativer, en middels bonde og en stor individuell oppdrettsvirksomhet med base i det nordvestlige Madagaskar - inn i produksjonsanlegget for å smake på sjokoladen og se steking, maling og andre produksjonsstadier.Det illustrerer hvorfor deres dyrking, tørking og gjæringspraksis er så avgjørende for å lage et kvalitetsprodukt.
"Det får dem uendelig mye mer engasjert i oppdrettsarbeidet, men du kan bare gjøre det hvis du produserer ved opprinnelsen," sier McCollum."De er brakt full sirkel inn i hele forsyningskjeden de har vært kuttet ut av i lang tid."
Innkjøp av kakao og produksjon under én paraply gjør at bøndene kan tjene mer – fem til seks ganger mer, sier McCollum – siden det ikke er andre mellommenn som prøver å dele opp fortjenesten over hele forsyningskjeden.Denne modellen tilbyr også total åpenhet fra pod til wrapper, og eliminerer behovet for programmer for å bekjempe fattigdom, barnearbeid, avskoging og andre problemer.
"Hvis en bonde tjener en anstendig inntekt, og det er et direkte, kommersielt forhold mellom bonden og personen som lager sjokolade, smelter alle de andre problemene i industrien bort."sier McCollum.
Beyond Good planlegger å ekspandere utenfor Madagaskar, noe som er en del av grunnen til at de endret merkenavnet fra Madécasse på slutten av fjoråret.Madécasse var heller ikke det enkleste navnet å huske eller uttale - noe selskapet lærte tidlig i sin historie.
"Det hadde holdt oss tilbake i lang tid," sier McCollum."Vi hadde alltid visst at vi ønsket å endre det, men det tok oss en stund å komme til et punkt hvor vi var komfortable med en så stor avgjørelse."
Nå er tiden inne, siden Beyond Good planlegger å bringe sin sjokoladeproduksjon ved opprinnelsesmodellen til Uganda, et østafrikansk land som produserer 30 000 tonn kakao hvert år.Selskapet har også tilgang til en proprietær forsyningskjede der gjennom sitt forhold til sin medprodusent.
McCollum forventer at det vil ta to år å få en fabrikk i drift, men COVID-19-pandemien har stoppet fremdriften.I mellomtiden har Beyond Good introdusert tre nye sjokoladebarer med ugandisk kakao og forsker langveis fra området der de håper å jobbe.
McCollum sier at Tanzania også er på selskapets radar, siden kakaoen er nærmere Madagaskars smak.Men uansett hvilken form det tar eller hvor det skjer, er det et must å gå videre, ikke bare for Beyond Good, men for sjokoladeindustrien som helhet.
"Det ville vært dumt om vi bare ville beholde det som en liten bedrift på Madagaskar," sier McCollum."Den virkelige testen av modellen er om vi kan replikere den."
Den pågående pandemien har endret måten forbrukere handler, sosialiserer og deler, atferd som har en direkte innvirkning på godteriindustrien.I dette nettseminaret som ser på konfektindustriens tilstand i 2020, vil vi ta i betraktning det ubestridelige faktum at selv om vi unngår folkemengder og viker deling av anledninger, ønsker vi komforten og sikkerheten som konfekten gir oss.

suzy@lstchocolatemachine.com
www.lstchocolatemachine.com
Tlf/whatsapp: +86 15528001618(Suzy)


Innleggstid: 18. august 2020